fbpx

Erikoisammatit

Erikoistyöt vaativat erikoisosaamista

Rakennustyömailla on paljon erikoisosaamista vaativia erikoisammattiryhmiä. Yksi näistä on bitumieristäjä eli katto- ja ulkopintaeristäjä.

Ilman kunnon eristystä kaikki kastuu. Lähes kaikkiin rakennushankkeisiin tarvitaan siis laadukasta vedeneristystä jo varhaisessa rakennusvaiheessa. Silloin kuvaan astuu bitumieristäjä, jonka kädenjälki näkyy katoilla, sokkeleissa, silloilla ja kaikkialla, missä veden-, kosteuden- ja lämmöneristystä tarvitaan.

Bitumieristäjän ammattiin ei ole omaa ammattitutkintoa tai pohjakoulutusvaatimusta, vaan työhön pääsee rekrytointikoulutuksen kautta. Työnantajan järjestämä koulutus on siis suora väylä bitumieristäjän töihin. Käytännössä se tarkoittaa muutaman kuukauden sisäänajojaksoa, jonka aikana myös työt aloitetaan. Ammattilaisen pätevyyden saavuttaminen työssä on yksilöllistä. Se riippuu usein siitä, minkälaisten kohteiden parissa pääsee työskentelemään.

Rakennuksilla on myös monia muita ammatteja, joihin vaaditaan erikoiskoulutusta. Moneen näistä esimerkiksi tulityökortti on edellytyksenä. Tai sisätilojen kosteuseritykseen vaaditaan omat sertifikaatit ja sen mukaiset koulutukset.

Rakennusalan kokemuksesta tai osaamisesta on erikoisammateissa hyötyä, mutta se ei ole välttämätöntä. Näihin töihin palkkaavat pääosin niihin keskittyneet yritykset ja urakoitsijat. Alalla on vakaa työllisyysnäkymä niin Pirkanmaalla kuin koko maassa, ja usein töihin pääsee heti. Ammattitaitoisille työntekijöille vapautuu lisää paikkoja lähivuosina, kun moni nykyinen tekijä siirtyy eläkkeelle.

 

Tutustu alaan tarkemmin ja hae mukaan koulutuksiin: